Beeld van Student: jij en je studie - RMC Friesland Noord

Jij en je studie

Volg je een studie of wil je een studie gaan volgen, dan kan de RMC jou hierin ondersteunen. Ben je ouder dan 21 jaar, heb je geen startkwalificatie en wil je naar het HBO? Dan kan de RMC je ook helpen.

MBO Onderwijs

MBO staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Het is onderwijs dat aansluit op het voortgezet onderwijs. Het VMBO bereidt je voor op het MBO. Ook als je een havo diploma hebt, of een ander diploma hebt gehaald, dan kan je studeren aan het MBO.

Heb je praktijkonderwijs gedaan of heb je je VMBO-diploma niet gehaald? Dan kan je een entree opleiding doen op het MBO. De MBO-opleidingen bereiden je voor op het uitoefenen van een vak of beroep. Wil je meer weten over de Friese MBO scholen, kijk dan hier:

Digi-D en studiefinanciering

Ga je een MBO opleiding volgen? Dan kun je met een Digi-D studiefinanciering aanvragen. Kijk op de website van DUO voor meer informatie of om studiefinanciering aan te vragen.

Schoolgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder en volg je een HBO of MBO opleiding, dan moet je lesgeld betalen. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Individuele studietoeslag

Ben jij 18 jaar of ouder en studeer je nog? Kun jij geen bijbaantje krijgen omdat je een handicap of een andere beperking hebt? Dan kun je misschien wat extra geld van de gemeente krijgen via de individuele studietoeslag. Wil je weten of dit voor jou geldt? En hoe dat precies zit? Kijk op de volgende website wat je kunt doen: leeuwarden.nl/individuele-studietoeslag

Stoppen met school

Mocht je toch stoppen met school, dan meldt school jou aan bij RMC (Regionaal Meld- en Coördinatie Functie Voortijdig Schoolverlaten) van de gemeente. Stoppen met school is niet gewenst, maar soms kan het (tijdelijk) niet anders. Gevolgen van stoppen met school kunnen zijn:

  • een studieschuld bij DUO
  • minder kans op werk
  • kans op een langere tijd zonder werk
  • verhoogde kans op sociale problemen

Ik heb een vraag

Hoe kan ik in contact komen en/of hulp krijgen bij  problemen? Wie moet ik hebben? Kan ik een mail sturen of bellen?

neem contact op