Corona en onderwijs

13 sep 2020

Corona

Iedereen merkt de beperkingen door corona. Gelukkig kunnen de meeste kinderen naar school. Soms gaat dit moeilijk doordat corona toch ergens de kop opsteekt.

Dichte scholen

Sommige scholen gaan helemaal of voor een deel dicht omdat leerkrachten getest moeten worden voor corona, met het gezin in quarantaine moeten of zelf corona hebben. Het kan ook zijn dat school tijdelijk sluit omdat er meerdere besmettingen zijn. Als het even kan verzorgt de school in dit soort situaties online-onderwijs. Leerlingen zijn verplicht hieraan mee te werken. Niet verschijnen in de online-les staat gelijk aan het niet verschijnen in de klas.

Leerlingen met corona of in testprocedure

Het kan ook gebeuren dat leerlingen door corona (zelf ziek of ziekte binnen het gezin, of in afwachting zijn van testresultaten) niet naar school mogen. Ook dan kan school zorgen voor online-onderwijs naast het reguliere onderwijs wat aan leerlingen op school wordt gegeven. Ook in die gevallen moet de leerling deze lessen online volgen, behalve wanneer de leerling daar te ziek voor is.

Zorgen om corona

Als er geen directe reden is om een leerling thuis te houden, maar ouders hebben wel zeer grote zorgen over de gezondheid van leerling of huisgenoten, dan kunnen ouders dit het beste met school overleggen. Als er geen andere mogelijkheid is, kan school online-onderwijs aanbieden voor deze leerlingen, of andere afspraken op maat maken. Dit gaat om grote uitzonderingen. Regel blijft dat kinderen zonder direct coronarisico gewoon naar school kunnen.

Recht op onderwijs

Het is geweldig dat scholen zoveel moeite doen om het recht op onderwijs op deze manier in stand te houden.